2011. július 26., kedd

Tepertős-besztercei szilvás papucs

Újabb süti receptjével szolgálok minden kedves érdeklődőnek :)


Kelt tepertős bercencei (besztercei) szilva lekváros papucs
hozzávalók a tésztához:
1kg liszt
1/2 kg tepertő
5 dkg élesztő
3-4 dl tej
1-2 evőkanál só
1 evőkanál kristálycukor
3 tojás
1-2 kávéskanál őrölt bors

töltelék:
1/2 kg- 1 kg házi bercencei szilva lekvár

tetejére:
1 tojás
kömény mag
lenmag


A tejben kevés cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Majd ezt a liszthez adjuk. hozzáadjuk a sót, a borsot, a tojásokat, majd a ledarált tepertőt. Simára összedolgozzuk a tésztát. 1/2-1 órát pihentetjük. 




Kinyújtjuk kb. 8 mm-1cm-esre, majd kb. 8x8 cm-es 
négyzetekre vágjuk fel. Átlósan ráteszünk kb. 1 evőkanálnyi lekvárt. A másik átlónál lévő sarkakat felvert tojással kicsit megkenjük, és összecsípjük. Kívül is megkenjük tojással. Előmelegített sütőben 20-25 percig közepes aranybarnára sütjük. 





Ha elfogyott a  lekvár, a maradék tésztát összegyúrjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk, hosszában becsíkozzuk éles késsel, pogácsákat szaggatunk belőle, a tetejét  a tojással megkenjük és megszórjuk egész köménymaggal, lenmaggal, esetleg dekorsóval vagy marad simán. 





Tanácsok:
Nem muszáj egész nagy tepertőt venni, lehet aprót is, úgyis le kell darálni.

Ha egy kicsit több lesz, mint a recept szerint szükséges, félre lehet tenni és nagyon finom kenyérrel.

Ha valaki nem szereti a tepertős pogácsát, akkor a tepertő kihagyható, helyette 1 kocka margarint kell beletenni. Így akkor sima pogácsa tésztát kapunk. Így is finom, de a tepertőssel az igazi.

Egyébként sokan úgy gondolják, h a tepertő a szegények étele, "de ez biztos, h igaz?", mert többe kerül, mint a hús, ezért is érdemes a törött, aprót venni, mert  azt olcsóbban adják.


Jó munkát és jó étvágyat kívánok hozzá!

:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése