2011. június 12., vasárnap

Ferdinánd

Szeretném megosztani a sütemények receptjét és a képeket róluk... 
Együtt sütöttünk a leányaimmal... :)

FERDINÁND

A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát, hólyagosra dagasztjuk...

...lefedett tálban, meleg helyen, 2x-esére kelesztjük...

...lisztezett deszkára borítjuk...

...4-5 mm vastagságúra nyújtjuk...

...cukros margarinnal megkenjük a tésztát, majd feltekerjük, amikor kellő vastagságú a tekercs, elvágjuk, hogy 1 hosszú "kígyót" kapjunk, majd ezt kb. 7-8 cm-es darabokra vágjuk...

...1 tepsit kikenünk margarinnal, amibe állítva tesszük bele a kis csigákat, de nem túl szorosan, mert sülés közben még megnőnek...


...előmelegített sütőben, világos barnára sütjük, 180 fokon, kb. 30-40 perc alatt.

A hozzávalók:
tészta
1 kg liszt
1/2 l tej
5 dkg kristálycukor
5 dkg élesztő (1 kis kocka)
25 dkg margarin (1 kocka sütő margarin)
3 db tojás
1 csipetnyi só

"krém"
~45 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
25 dkg margarin (1 kocka sütőmargarin)
 ízlés szerint: dió, mazsola, kakaópor, stb.

Élesztős, kelt tésztát kell készíteni.
A tej felét meglangyosítjuk, beleteszünk kb. 5 dkg kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, tetejére 1 kanálnyi lisztet szórunk.
1 tálba szitáljuk a lisztet, majd a tejes élesztőt hozzáöntjük, ha az szépen feljött tej tetejére.
Hozzárakjuk a tojásokat , a csipet sót, de csak a lisztbe, nem az élesztős részre, mert nem szeretik egymást. :)
A margarint megolvasztjuk, és ezt is hozzá adjuk a lisztes keverékhez.
Hozzáadjuk a tej másik felét, amit szintén meglangyosítunk, mert a kelt tésztának ez a lényege, h nem szabad hideg alapanyagokkal dolgozni, mert lesokkolja az élesztőt, és nem kel meg a tészta.
Amikor minden benne van, fakanállal összeállítjuk a tésztát, és jó alaposan átdolgozzuk, azaz megdagasztjuk, amivel végül is levegőt juttatunk a tésztába, s így aztán szép "hólyagos" lesz.
Félretesszük, azaz letakarva pihentetjük, de nem hideg, és nem huzatos helyen.
A másik kocka margarint megolvasztjuk, kikeverjük a kristálycukorral és vaníliás cukorral.
Amikor kb. kétszeresére kelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, kb- 5-6 mm vastagságúra nyújtjuk.
 A margarinos cukorral vékonyan megkenjük.
Ekkor lehet ízesíteni is, de nem muszáj:
áztatott mazsolát lehet rászórni
darált dióval is szórható
kakaóporral megszórni és csokis lesz
stb. fantázia kérdése az egész...
Ezután fel kell tekerni. Lehet kisebb-nagyobb tekercset is készíteni, én a kisebbeket jobban szeretem, könnyebb lesz később megfogni, és a gyerekek is inkább 2-t egyenek meg, mint 1-nek ott hagyják a felét...
A tekercset 7-8 cm-esekre daraboljuk, amiket margarinnal kikent tepsibe állítunk. De nem túl szorosan, ugyanis sütés közben még nőnek.
180 fokon, 30-40 perc alatt világos barnára sütjük, még melegen ki kell venni a tepsiből, amúgy beleragad. De melegen enni nem szabad, mint ahogy ez minden kelt tésztára igaz, mert a gyomornak nem tesz jót.
Bár elég nehéz megállni, mert a sütés közbeni illatok alapján igazán megkívánja az ember, és amikor már látjuk is... hát nehéz ellenállni... lehet gyakorolni az önuralmat... :)
Ajánlott magasabb falú tepsit használni, mert ahogy sül, a margarin forr, könnyen kicsöpöghet a sütőbe, aminek nem igazán örülünk, amikor takarítani kell a sütőt.
A tepsiben visszamaradt olvadt cukrot is érdemes melegen kikaparni kanállal, mert hidegen csak áztatás után jön ki, egyébként pedig az is finom, kár lenne kidobni...

Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése