2012. december 21., péntek

Mézeskalács projekt

Így karácsony előtt mézest sütöttünk, majd kidíszítettük...
1 tálcányi vegyes mézes

Ruben díszített...


Vivi díszített...


csengők

csillagok


fenyők


holdak


macik


muffinok


mézi fej, vagy smile :)
szerintem díszítés nélkül jobb...



mókusok


pillangók


szívek egy leendő kakaós bögre szélére...

Ezeket cukormázzal készítettük. 
Ehhez 1 tojás fehérjét felvertünk robotgéppel és 10 dkg finomra darált porcukrot szitáltunk hozzá.

Az tésztához most Tószegi Judit: Mézeskalács figurák c. kiadványából próbáltam ki a receptet: 
50 dkg méz
25 dkg vaj, vagy margarin
25 dkg cukor
1 kg liszt
1-1 evőkanál őrölt fahéj szegfűszeg
1 púpozott mokkáskanál szódabikarbóna
1 tojás

Elkészítés:
A mézet lassú tűzön  összekeverjük a vajjal és a cukorral. Amíg kihűl, összekeverjük egy nagy tálban a száraz hozzávalókat: lisztet és a fűszereket, valamint s szódabikarbónát. Amikor már csak langyos az összemelegített keverék, hozzáöntjük a fűszeres liszthez, és hozzáteszünk 1 egész tojást. Az alaposan kidolgozott tésztát lefedve legalább 1-2 órán át hűvös helyen pihentetjük. 

2 adagot is készítettünk, 1 simát, és egy kakaósat. 
Kakaós úgy lesz, h a tésztához teszünk 2 evőkanál főzős kakaóport.

Elkész


De lehet díszíteni cukor tésztával is!
Ehhez 10 dkg lisztet, 10 dkg porcukorral összekeverünk, majd annyi vizet adunk hozzá, 
amivel jól formázható, gyurma állagú masszát kapunk. 

Ha véletlenül túl hígra sikerül, 
akkor 1-1 kanál liszt és porcukor folyamatos adagolásával dúsíthatjuk, 
míg megfelelő állagú lesz...
A cukortésztából vékony csíkot sodrunk, majd a kész mézest vékony, vízbe mártott ecsettel, megkenjük, és erre helyezzük a csíkot a kívánt formára igazítva.



A hagyományos mézeskalács díszítés viszont nem cukormáz és nem cukortészta.

A mézes tésztából - hasonlóan, ahogy a cukortésztánál írtam- vékony csíkot sodrunk, 
amit vízzel odaragasztunk a nyers kiszaggatott mézesre, és együtt sütjük ki.
Emellett még különböző magvakat is tehetünk rá: 
napraforgót, lenmagot, tökmagot, fenyőmagot, szezámmagot...


Másik technika amikor kb. 1 cm vastag hosszú rudat sodrunk. Vízzel megkenjük az oldalát. és feltekerjük, mint a csigát, és alakítgatjuk, csirkévé, vagy nyuszivá, vagy valami mássá...


Nektek melyik a kedvencetek? 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése