Újabb süti receptjével szolgálok minden kedves érdeklődőnek :)
Kelt tepertős bercencei (besztercei) szilva lekváros papucs
hozzávalók a tésztához:
1kg liszt
1/2 kg tepertő
5 dkg élesztő
3-4 dl tej
1-2 evőkanál só
1 evőkanál kristálycukor
3 tojás
1-2 kávéskanál őrölt bors
töltelék:
1/2 kg- 1 kg házi bercencei szilva lekvár
tetejére:
1 tojás
kömény mag
lenmag
A tejben kevés cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Majd ezt a liszthez adjuk. hozzáadjuk a sót, a borsot, a tojásokat, majd a ledarált tepertőt. Simára összedolgozzuk a tésztát. 1/2-1 órát pihentetjük.
Kinyújtjuk kb. 8 mm-1cm-esre, majd kb. 8x8 cm-es
négyzetekre vágjuk fel. Átlósan ráteszünk kb. 1 evőkanálnyi lekvárt. A másik átlónál lévő sarkakat felvert tojással kicsit megkenjük, és összecsípjük. Kívül is megkenjük tojással. Előmelegített sütőben 20-25 percig közepes aranybarnára sütjük.
Ha elfogyott a lekvár, a maradék tésztát összegyúrjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk, hosszában becsíkozzuk éles késsel, pogácsákat szaggatunk belőle, a tetejét a tojással megkenjük és megszórjuk egész köménymaggal, lenmaggal, esetleg dekorsóval vagy marad simán.
Tanácsok:
Nem muszáj egész nagy tepertőt venni, lehet aprót is, úgyis le kell darálni.
Ha egy kicsit több lesz, mint a recept szerint szükséges, félre lehet tenni és nagyon finom kenyérrel.
Ha valaki nem szereti a tepertős pogácsát, akkor a tepertő kihagyható, helyette 1 kocka margarint kell beletenni. Így akkor sima pogácsa tésztát kapunk. Így is finom, de a tepertőssel az igazi.
Egyébként sokan úgy gondolják, h a tepertő a szegények étele, "de ez biztos, h igaz?", mert többe kerül, mint a hús, ezért is érdemes a törött, aprót venni, mert azt olcsóbban adják.
Jó munkát és jó étvágyat kívánok hozzá!
:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése